• Wpisów: 24
  • Średnio co: 114 dni
  • Ostatni wpis: 7 lat temu, 09:33
  • Licznik odwiedzin: 15 592 / 2854 dni
 
ugotuj-mu-cos
 
Wczoraj pierwszy raz je robiłam, wyszły rewelacyjne, prawie wszystkie zjadłam jeszcze ciepłe, także polecam gorąco :) Bardzo szybko się je przygotowuje, wiec jest to wspaniały pomysł na zaspokojenie pragnienia na coś słodkiego - a przy tym nie za bardzo tłustego.

Potrzebne nam są jedynie:
- gotowe ciasto francuskie,
- nadzienie - ja użyłam powideł śliwkowych, ale nada się zapewne wszystko - dżemy, jabłka z cynamonem i wszelkie owoce, Nutella, czego dusza zapragnie,
- jajko,
- odrobina cukru.

1. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy i usuwamy spod niego pergamin.

2. Pergamin układamy na blaszce. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe pasy, po czym kroimy na niewielkie kwadraciki (o wymiarach ok 5x5cm).

3. Za pomocą łyżeczki na środek każdego kwadracika nakładamy powidła. Sklejamy tak, aby nadzienie nie wypływały, bardzo dokładnie. Najpierw dwa przeciwległe rogi, dwa później pozostałe.

4. Gotowe kopertki układamy na pergaminie. W szklance roztrzepujemy jajko. Za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie wierzch każdej kopertki i posypujemy szczyptą cukru.

5. Pieczemy w temperaturze 180_200 stopni około 20min.

I gotowe! Smacznego! :)

PS. Kopertki można również zrobić na "słono", wtedy farszem mogą być pieczarki, boczek, brokuły, praktycznie wszystko :)

PS2. Uwaga. Z jednego ciasta francuskiego ciastek wychodzi niewiele - około 20 sztuk, a więc w sam raz na podwieczorek dla dwóch osób. Jeśli chcemy podać je jako słodką przekąskę na imprezie lub zrobić "zapas" na kilka dni, proponuję zrobić ciastka z 2 - 3 ciast francuskich (cena ciasta: około 2-3zł, zależy od firmy, ja kupiłam w Biedronce).

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego